Trijntje zingt Oosterhuis

Ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag gaf Trijntje Oosterhuis een concert met de liedjes van haar vader Huub Oosterhuis. Een compilatie ervan is te zien bij Jacobine op Zondag. Trijntje over de band met haar vader en de liefde voor muziek. 

Mijn roots
‘Ik wilde mijn vader een mooi cadeau geven voor zijn 85ste verjaardag. Hij is liedjesschrijver, ik ben zangeres: het moest er een keer van komen dat ik zijn liedjes zou gaan zingen. Zijn verjaardag leek ons allebei een mooie gelegenheid om nu eens echt samen aan de slag te gaan met zijn oeuvre.

Ik voel dat de tijd rijp is om dit repertoire uit te dragen. Ik zie wat het bij mensen losmaakt en hoeveel werelden het met elkaar verbindt. Dat maakt het heel bijzonder. Voor mijis het terug naar mijn roots. Vroeger zaten we op zondag in de kerk en luisterden we naar zijn muziek. Veel mensen van mijn generatie hebben totaal geen binding meer met kerk en religie en voor hen is deze muziek een ver-van-mijn-bed-show. Terwijl ik vind dat de teksten prachtige thema’s hebben. De onderwerpen waar mijn vader over schrijft zijn wat mij betreft levensthema’s en liefdesliedjes.

Ik hoop dat ik de muziek van mijn vader dichterbij kan brengen, als ik het op mijn manier ga zingen. Ik heb de liedjes ontbloot van de structuren die ze normaal hebben met meer- stemmige koren en orgels. Ze zijn nu heel klein, met alleen piano en ‘De band met mijn vader is innig. Vaak bel ik hem ’s nachts na een optreden op en dan kunnen we uren kletsen over het leven. Hij is een creatief persoon, maar ook een luisterend oor-vader. Mijn broer en ik lijken allebei op hem. We willen creatief dingen op de kaart zetten en daarmee doorgaan tot het af is. Daarop wordt niks beknibbeld, we sluiten geen compromissen. Dat hebben we van hem, die discipline. Mijn vader is wel meer dan ik een persoon die zang. Hierdoor komen de teksten anders binnen. Ze hebben een diepe overtuigingskracht.’ 

Lees verder in Vertel. magazine