Moordmysteries in Amsterdam

Van een Amsterdamse hotelmoord tot aan twee lijken die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben. Als commissaris Piet van der Valk lost de Britse acteur Marc Warren bij KRO-NCRV drie avondvullende moordmysteries op in een splinternieuwe Britse detectiveserie naar Nicolas Freelings legendarische creatie Van der Valk. Vertel. Magazine is aanwezig bij de opnames.

Nieuwe opzet
Voor Detective Van der Valk stapt de acteur echter weer wél uit de scha- duw. Warren, 52 jaar geleden geboren in Northampton, neemt voor het eerst in zijn loopbaan de hoofdrol in een Britse detective voor zijn reke- ning, een kortstondig optreden als hoofdinspecteur in Messiah V niet meegerekend.

Hij speelt commissaris Piet van der Valk, die tegen het decor van Amster- damse grachten, musea en kroegen voorlopig drie mysteries voor zijn kiezen krijgt: een schijnbaar onge- relateerde dubbele moord, een lijk in een hotel en een misdrijf in de modewereld. De nieuwe serie past prima in de KRO-NCRV-traditie van de ietwat narrige, solistische en recht- geaarde detective die wordt omgeven door een gevarieerd team met allerlei verschillende types. En zoals Oxford een hoofdrol speelt in Inspector Morse, zo mag Amsterdam schitteren in Detective Van der Valk Oudere kijkers herinneren zich onge- twijfeld dat er begin jaren 70 ook al eens een serie rondom de commissaris is gemaakt, toen met Barry Foster (1931-2002) in de titelrol.

‘Ik heb de klassieke serie vast weleens gezien’, zegt Marc Warren, ‘maar ik kan me er weinig van herinneren. Ik weet dat Barry de hoofdrol voor zijn rekening nam, het verhaal zich - net als in de boeken - in Amsterdam af- speelde en dat de serie voor Engelsen een nogal opvallend-klinkende naam had: Van der Valk. En dan is er de befaamde intro-tune natuurlijk (Eye Level van het Simon Park Orchestra, red.). Die geniet in Engeland een absolute cultstatus.’

Lees verder in Vertel.