Je kunt me wakker maken voor koken

Chef-kok Ramon Brugman over zijn grootste passie.
Eens in de twee weken werkt chef- kok Ramon Brugman zich een dag in het zweet in de kookstudio van het programma BinnensteBuiten. Vandaag buigt hij zijn hoofd over de decemberfeestdagen. Vertel. neemt een voorproefje. 

Het is nog vroeg in de ochtend als chef-kok Ramon Brugman met een krat vol boodschappen binnenstapt in de kookstudio in Loosdrecht. Even later volgt een tweede krat. De boodschappen voor de drie gerechten deed hij al gistermiddag. ‘De redactie van BinnensteBuiten heeft me meerdere keren aangeboden te helpen met inkopen, maar ik doe het echt liever zelf. Als ik ga winkelen, kom ik vaak net weer die mooiere tomaten tegen of een ingrediënt waarmee ik het recept nog lekkerder kan maken.’ Ook heeft hij zijn eigen koffer met messen mee. ‘Zoals een bouwvakker altijd zijn eigen gereedschap bij zich heeft, neem ik altijd mijn eigen messen mee. Een mes is zoiets persoonlijks, dat kun je niet van iemand lenen.’ 

Zo zoetjes aan druppelt ook de rest van het team binnen: productie-assistente Sterre Hagen, cameramannen Max Meertens en Freek Bangma en geluidsman Sjoerd ten Kortenaar. Ook regisseur Petra Zwaan en samensteller Anne Marie Wegman arriveren. In een halfuur tijd bouwen ze de prachtige woonkeuken, die van een particulier is, om tot een kookstudio. Planten worden weggezet, een schilderijtje vervangen en verschillende camera’s en geluidsapparatuur worden opgesteld.

Laagdrempelig
‘Of het nu acht uur ’s ochtends is of acht uur ’s avonds, koken kan ik altijd’, lacht Ramon Brugman, terwijl hij alle ingrediënten sorteert voor het eerste gerecht. ‘Je kunt me er letterlijk voor wakker maken. Sterker nog, op zondag-ochtend word ik wel eens wakker met een idee voor een brood in mijn hoofd. Dat móet ik dan direct maken. Je zou denken: die heeft al de hele week in de keuken ge- staan...maar ik ben echt altijd met eten bezig.’

Ramon is begonnen als patissier en heeft de afgelopen ja- ren als chef-kok gewerkt in restaurant De Bank in Harderwijk. Hiermee is hij afgelopen zomer gestopt. ‘Dat scheelt zestig uur werken per week. Voor nu is dat heerlijk, ik heb nu eindelijk tijd voor de dingen die ik al heel lang wil doen. Ik heb afgelopen week bijvoorbeeld het manuscript ingeleverd voor een nieuw kookboek en ik geef kookworkshops aan grote bedrijven.’

Sinds 2015 is Ramon naast Sharon de Miranda, Alain Ca- ron en Leon Mazairac als expert te zien in BinnensteBuiten. Samensteller Eten en Drinken Anne Marie Wegman: ‘Ramon past perfect in het team. Hij is heel inspirerend en BinnensteBuiten is een programma dat wil inspireren. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en hij kan dingen laagdrempelig uitleggen. Ook kan hij oprecht genieten. En dat is ook wat we willen uitdragen in het programma: dingen mogen mooi, lekker en fantastisch zijn. We kijken naar de positieve kant van het leven.’ 

Kijk voor meer BinnensteBuiten tips en recepten in Vertel. magazine