Drop is mijn guilty pleasure

‘Het was een enorme opluchting’, verzucht Marlijn Weerdenburg (35). Voor het maken van de aflevering over koolhydraten kneep de presentatrice, actrice en zangeres hem namelijk best wel. ‘Brood staat bovenaan mijn top-3 van lekkerste dingen in het leven, gevolgd door pasta. Oftewel: ik ben gek op koolhydraten. En die zijn de afgelopen jaren synoniem gaan staan voor ongezonde dikmakers. Dat blijkt gelukkig onzin te zijn. Mijn grootste eyeopener beleefde ik toen een wetenschapper uitlegde wat een koolhydraat precies is en doet. Ze zijn onze belangrijkste energiebron en we hebben ze nodig om te ademen en be- wegen. Als je geen koolhydraten binnenkrijgt, ga je je slap voelen en van een paar boterhammen per dag krijg je echt geen dikke kont. Fijn om te horen.’ 

Maak je je vaak ongerust over verhalen over voeding?
‘Ik ben best onzeker als het gaat over eten. Die wilde verhalen die je hoort, ziet en leest, veroorzaken spookbeelden in mijn hoofd. Ze geven me het gevoel dat ik van alles moet. Of juist niet moet. Broodje Gezond geeft me rust. De kennis die ik tijdens het maken opdoe, zorgt ervoor dat ik niet meer opgefokt van een verjaardag wegga, omdat ik denk dat ik ergens ziek van word. Ik hoop dat kijkers datzelfde gevoel van rust ervaren. De conclusie van ons programma is meestal redelijk eenvoudig en bemoedigend: als je gevarieerd en met mate eet, doe je het heel goed.’ 

Als het om eten gaat, zijn er veel gevoeligheden. Hoe wordt er gereageerd op Broodje Gezond?
‘Er zijn zo veel mensen die denken de waarheid in pacht
te hebben. Van goeroes tot diëtisten en aanhangers van allerlei eetstijlen. Het doet soms denken aan een levensovertuiging of godsdienst, met alle bijbehorende emoties. We krijgen best felle reacties. Vooral de aflevering over boter en olie werkte als een rode lap. Mensen mailden woedend dat boter toch écht beter was en dat daar allerlei stoffen inzitten die je lichaam nodig heeft. Ik geef trouwens onmiddellijk toe dat het lastig is om bij elk onderwerp
een eenduidig antwoord te geven, omdat de onderzoeken elkaar tegenspreken en er constant nieuwe ontwikkelingen zijn.’ 

De waarheid is vaak genuanceerd 
‘Klopt. Sommige wetenschappers willen iets te graag scoren met hun onderzoek. Om op te vallen, doen ze gewaagde uitspraken die daarna een eigen leven gaan leiden. Als je meerdere wetenschappelijke artikelen over een voedingsonderwerp naast elkaar legt, blijkt het vaak niet zo heftig te zijn. In Broodje Gezond proberen we een eerlijk en realistisch beeld te schetsen. We geven richtlijnen, schrijven geen wetten voor. De wetenschappers en de andere deskundigen in het programma geven aan wat goed is voor de grootste groep Nederlanders. Natuurlijk heeft iedereen een eigen levensstijl en reageert elk lijf anders. Als je het gevoel hebt dat je gaat flippen van gluten of koolhydraten, moet je vooral naar je lichaam luisteren.’ 

Heeft Broodje Gezond je levensstijl veranderd?
‘Ik was vroeger een echte Bourgondiër en stopte van alles zonder nadenken in mijn mond, het liefst met lekker
veel wijn en bier erbij. Door dit programma ben ik me bewust geworden hoe groot de invloed van voeding is op je gezondheid. En hoe groot de wisselwerking is tussen een gezond eet- en drinkpatroon en andere dingen die goed voor je zijn. Vroeger haatte ik sporten, maar sinds ik bewuster eet, doe ik het met liefde drie keer in de week. Ik heb een nieuwe levensstijl ontdekt en merk dat ik daar een leuker mens van word.’ 

Zondig je nooit meer? 
‘Drop is mijn guilty pleasure. Ik weet dat het vol zit met zout, suiker en andere troep, maar af en toe koop ik een zak en die gaat dan in één keer op. Toen ik zwanger was, deed ik dat stiekem. Het mocht niet van de verloskundige vanwege mijn hoge bloeddruk, maar ik kon het niet weerstaan.’ 

Je bent vorig jaar bevallen een zoontje. Hoe ben je bezig met zijn eetopvoeding?
‘Boven alles probeer ik Teun niet te verpesten. Ik wil dat hij geen suiker krijgt, ook geen stukje taart van oma. Daarin ben ik streng, ik wil zo graag dat hij een sterke basis krijgt. Hij eet heel goed – ook groenten – en hoe langer we dat volhouden hoe beter zijn lichaam wordt opgebouwd. Tijdens de maaltijd zit hij altijd bij ons aan tafel, ook als hij niet mee-eet. Eten is zo veel meer dan
een verzameling van stofjes die je binnenkrijgt. Het is ook sociaal gezien een van de belangrijkste dingen in het leven, vooral omdat je het vaak doet met de mensen van wie je houdt. Mijn advies: kook zo veel mogelijk zelf en maak van de maaltijd een mooi moment. Ook dat zijn belangrijke stappen naar een gezonder en leuker eetleven.’