De Rijdende Rechter

Ha, Nieuwe Buren

In het progamma De Rijdende Rechter zien we hoe het soms behoorlijk mis kan gaan met nieuwe buren. Vaak eindigt zo’n zaak met de fameuze woorden van mr John Reid: “Dit is mijn uitspraak, en daar zult u het mee moeten doen.” Zover wil je het liever niet laten komen. Dus: wat kun je doen om een goede relatie met je buren op te bouwen?

Tip 1: Een goed begin is het halve werk
Bij de eerste ontmoeting kan het al misgaan. De nieu- we buren groeten niet netjes, stellen zich niet voor of veroorzaken meteen al overlast met de verhuizing en verbouwing. Je wilt als buren niet direct als zeurkous overkomen en houdt je mond. Pas op dat de irritaties zich niet gaan opstapelen. Een rustig voorstelmoment kan veel latere spanning voorkomen. En bedenk: zij hebben ook nog stress vanwege een verhuizing.

Tip 2: Een goede buur is beter dan een verre vriend
Spreek zaken uit met elkaar, wacht daar niet te lang mee. In de praktijk blijkt dat na het bekoelen van de vriendschap het lastig is om verder naast elkaar te leven.

Tip 3: Nieuwe bezems vegen schoon
Nieuwe buren willen nogal eens een situatie - die al ver voor komst is ontstaan – aanpassen. Bijvoorbeeld in het geval van erfdienstbaarheid (het recht om gebruik te maken van een stuk grond, ook al ben je niet de eigenaar, red). Als jullie erf daarmee belast is en de buren lopen door jullie tuin, dan kan dat hinderlijk zijn, maar de buren hebben wel het recht om daar te lopen. Het opheffen van erfdienstbaarheid gaat niet zomaar. Dat heeft veel juridische voeten in aarde. Voor de buren die gebruik maken van dit recht: maak over het gebruik van tuin en erf goede afspraken met elkaar.

Lees voor tip 4 en 5 verder in Vertel.