De boef met het gouden hartje

Volgens velen was de rol van Stanley H. in de Nederlandse misdaad groter dan die van Willem Holleeder. Toch is hij vooral bekend als de man met de pruik die bij Sonja aan tafel zat. KRO-NCRV zendt dit najaar een vierdelige dramaserie uit over deze charmante boef. Vertel. Magazine dook alvast in zijn levensgeschiedenis.

Stanley Hillis is net ontsnapt uit de Bijlmerbajes als hij in januari 1985 te zien is in de talkshow van Sonja Barend. Er is een gesprek met hem opgenomen op een geheime locatie, waarbij de crimineel vermomd is met pruik, snor en zonnebril. Het levert memorabele, maar ook omstreden televisie op. De gevangenisdirecteur en politiechef die in de studio zitten, voelen zich op hun nummer gezet en zijn woedend. Een paar weken later wordt Hillis alweer opgepakt.

Het optreden bij Sonja is vergelijkbaar met dat van Willem Holleeder die van Twan Huys een podium krijgt in College Tour. De mix van brutaliteit, eigengereidheid en charme kenmerkt beide criminelen die elkaar goed hebben gekend. Sterker nog, in de Amsterdamse onderwereld wordt wel gesteld dat Hillis de echte leider en ‘de godfather’ van de Nederlandse misdaadwereld was.

IRT-affaire
Stanley Marshall Hillis werd in 1946 geboren en kende een slechte start als zoon van een Haagse moeder en een Canadese soldaat die met de noorderzon vertrok. Als jongen was hij al betrokken bij inbraak en brandstichting en hij zat in de jeugdgevangenis. Hij groeide uit van een meesterinbreker tot een meedogenloze crimineel die lang een sleutelrol had in de georganiseerde misdaad in ons land. Hij was betrokken bij de IRT-affaire, waarbij pas later bleek hoe groot zijn rol eigenlijk was. De politie liet bewust drugstransporten door en zo verhandelde Stanley Hillis met hulp van politie en douane duizenden kilo’s soft- en harddrugs, wapens en explosieven. Hij verdiende in de jaren negentig miljoen met de handel in xtc.

Lees verder in Vertel. magazine.