3 vragen aan Lendl Mijnhijmer

Lendl Mijnhijmer, wijnexpert van BinnensteBuiten, is wine director in hotel TwentySeven op de Dam in Amsterdam. Onlangs heeft hij de Trophée Henriot 2018 gewonnen. Hij mag zich dit jaar dus de beste sommelier van Nederland noemen.

Je noemt jezelf een ‘wine-nerd’. Altijd al geweest?
‘Dat denk ik niet. Mijn ouders dronken thuis weleens wijn, maar mijn passie is pas echt ontstaan op de hotelschool; daar ging ik maandelijks met studiemaatjes uit eten en goede wijnen drinken. Mijn kennis heb ik in de loop der jaren verder ontwikkeld. Ik proef veel wijnen als ik aan het werk ben en ik ga geregeld naar proeverijen. Dus ik denk dat ik wekelijks wel zo’n 50 tot 100 wijnen proef. Daarom drink ik in mijn vrije tijd vaker bier!’

Aan welke criteria moet een wijn voor jou voldoen?
‘Dat hangt van het moment af: als ik een wijntje drink op een verjaardag bij mensen thuis en zij hebben hun best gedaan wat lekkers te kopen, vind ik dat een goede wijn. Als ik wijn keur voor een wijnkaart of een arrangement, ben ik kritischer. Wijn moet in balans zijn. Fruit, geur, alcohol, zuren en tannine, ik let op de juiste balans. Wijn mag van mij verder iets spannends hebben, ik hou van een rafelrandje.’

Wat wil je overbrengen aan de kijkers van BinnensteBuiten?
‘Ik wil de kijker op een luchtige en toegankelijke manier wat kennis meegeven en unieke locaties in Nederland laten zien. Veel mensen zijn zich niet bewust van wat er in ons eigen land wordt geproduceerd. Ook in Nederland worden heerlijke wijnen en dranken gemaakt. Ik neem de kijker mee naar de schatten van eigen bodem.’

Kijk voor meer BinnensteBuiten tips en recepten in Vertel. magazine